Kan man finde et fælles udgangspunkt for hele Danmark, når det gælder borgernes affaldssortering? Er der overhovedet fremtid i det? – i forhold til de mange forskellige, eksisterende ordninger – i forhold til fremtidig teknisk udvikling på affaldssorteringsområdet – i forhold til kommende EU-regulativer. Er det fleksibelt nok for kommunerne – for borgerne?
Ja, spørgsmålene står i kø, men én ting er sikkert – der er økonomi i genbrug, genanvendelse og genindvinding. Spørgsmålet er bare hvordan.
Med regeringens Ressourcestrategi, hvor målet er 50% genanvendelse af al husholdningsaffald i 2022, er det oplagt for KL at kigge på muligheden for en fælles platform for affaldskommunikation, der går på tværs af kommunegrænser. Der vil være meget at vinde, hvis man kan forankre en genkendelighed i fht. affaldsfraktioner hos den enkelte borger, uanset hvor man befinder sig. Der er dog mange udfordringer på den vej, og projektet skal derfor gerne afdække eksisterende løsninger, udfordringerne ved et fælles system og mulige løsninger.
I dette forprojekt er Koch&Falks rolle at bistå til analyse af eksisterende mærkninger i Danmark såvel som udlandet. Og her igennem afdække relevante erfaringer og vurdere muligheder for at udvikle et fælles udgangspunkt for kommunikation af affaldssortering hos borgeren. Rapporten skal munde ud i en grafisk anbefaling for et fælles, frivilligt farve- og piktogramsystem og en anbefalet strategi for kommunikationen i udbredelsen af projektet.
Projektet inkluderer workshops i efteråret 2015 med kommuner, produktionsvirksomheder og borgerrepræsentanter mm. Følgegruppen tæller interessenter som Miljøstyrelsen (opdragsgiver), Dansk Retursystem, COOP, Dansk Supermarked, IKEA, Boligselskabernes Landsforening, Herlev Kommune, Miljømærkning Danmark, Dansk Affaldsforening, Dansk Standard m.fl.